Nem időrendben fogom elmesélni, mit láttam, merre jártam. Inkább csokorba szedem az érdekes látnivalókat, a turistaösvényeket, és esetleg olyan helyeket is, ahová egy-két nap alatt nem jut el egy turista, viszont ha heteket tölt el ott az ember, akkor szépen, sorban meg lehet nézni a rejtett gyöngyszemeket is.
Kezdhetjük mindjárt a kilátótoronnyal, a város szívében helyezkedik el, és hát én szeretek minden toronyba felmászni (liftezni), hogy először madártávlatból térképezzem fel, hol is vagyok....
A város shopping negyede, Nampo-dong a Jagalchi halpiaccal és a Yongdusan parkkal és a kilátóval valószínűleg az első és kihagyhatatlan látnivalók közé tartozik. A park, amiben a kilátó magasodik, önmagában is nagyon szép és látványos, a kilátóba pedig érdemes felmenni, hiszen nem drága. Körbekémlelve látható, hogy Busan milyen csodálatos kikötőváros, egyik oldalról mesés hegyek, másik oldalról a tenger öleli körbe.
Nampo-dong, a vásárlónegyed tele van apró érdekes utcarészlettel, bár én nem fotózok sokat, inkább csak bámészkodom, így nem adhatok túl sok képet...
A metróállomásnál van egy Lotte Mall-is....
Bár én sokkal érdekesebbnek találom, és persze szórakoztatóbbnak is a road-shop-okkal teli bevásárlóutcákat, és amiről sajna nincs fotóm: a metrómegállótól metrómegállóig terjedő földalatti piacot (ruha, cipő, táska, stb..) Ami hatalmas, és mindenképp megér egy túrát, ha arra jártok.
A halpiacról a korábbi utam elbeszélése során már tettem fel képeket, akkor csak átsétáltunk a piacon magán. Most volt idő, hogy az emeleten a frissen készült tengeri herkentyűs ételeket is kipróbálni, kisebb csapattal mentünk, a workaway-es barátaimmal. Az emeleten rengeteg földön ülős étterem van, vagyis nem a szó klasszikus értelmében étterem, mert ugye egy-egy elkerített rész egy-egy kereskedőé. Hát egy ilyenbe huppantunk le, és kaptunk egy hatalmas kondér friss tengeri gyümölcsös levest, pirított angolnát, sok-sok banchan-t.
Először is van itt rengeteg mini-kajálda, kifőzde. Nem a dizájn enteriőrre támaszkodnak, az biztos. Viszont a kaja isteni. Néha elég gyanús a tisztaság, vagyis inkább annak hiánya, de én egyszer sem lettem beteg a 3 hét alatt...azért az ÁNTSZ imádná ezt a környéket, az biztos.
Sokféle kimchi, itt aztán zavarba tud jönni az ember.
A mindenféle töltelékes gőzölt gombóckák, ami kínai eredetű, de ez mellékes. Emlékeim szerint isteni, bár a lisztérzékenységem miatt tartózkodtam tőle...
A gyümölcs viszont nagyon drága Koreában (Japánban is). Én úgy vettem észre, desszertként eszik étkezés után, vagy snack-ként italozáshoz. A zöldségek viszont olcsóbbak.
Omuk, az idétlen angol nevén fish-cake, ami nem torta, de még nem is süti, hanem pépesített halból készült olajban kisütött .....izé. Legyen halfasírt, ha már olaj, meg halhús, rákhús. Vannak kerek, tényleg fasírt formák, de amit a tteokbokki-ba tesznek, az a lapos. Sajnos ehhez is használnak lisztet, de néha nem tudok ellenállni neki, nem vagyok a legfegyelmezettebb
Hát ezek nélkül a 100%-ban rizslisztből készült színes-tarka gőzölt rizs-sütik nélkül nem tudok élni....nemcsak a seogpyeon, amit a koreai ünnepi asztalok kapcsán biztos sokan ismernek....A képen elől a barnás színű, magokkal és mazsolával, gesztenyével spékelt ragacsos rizs a yaksik, azt is imádom. Valamint a szülinapi szivárványos édes sütit, vagy a fehér muffin-forma sütit, amit makgeolli-val készítenek. Ebbe a boltba jártam szinte minden nap, mindig másik fajtát kipróbálni. Gluténmentes finomságok, szénhidrát-csökkentett édesség??? Igen, van ilyen. Nemcsak Norbinál:))))
Juk, a rizskása....itt elől a hobak-juk, az édes sütőtökből rizsliszttel készült gyöngyöcskékkel, tiszta egészség, vitamin, gluténmentes...nekem találták ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése